Az OKTÁV-ról
Irodáink
Tanfolyamaink
Tréningeink
Aktuális képzéseink
Nemzetközi képesítések
ECDL
EBCL
Hat szigma
Europass
Akciók, kedvezmények, támogatások
Jelentkezés
Elérhetőségek
Cégeknek
Képzési cikkek
Pályázatok
Hallgatói sarok
Teremkiadás
Hírek
Kereső
ÁSZF
 
Hírlevél
95%-os támogatással megvalósuló angol nyelvi képzés
Magyarország megújul

 
Jelenleg 142 felhasználó olvas minket.
 
 
Hat szigma
A hat szigma-módszer olyan, az információelmélet és statisztika szemléletére alapozó vállalatirányítási módszer, amely öt nagyobb lépésre (meghatározás, mérés, elemzés, fejlesztés, ellenőrzés) tagolja a vállalati folyamatok javítására és fejlesztésére szolgáló eljárások összességét.
A hat szigma módszer a megrendelő (ügyfél) teljesítményét, a folyamatok eredményességét mérhető adatokon alapuló elemzéssel fokozza (javítja), amelynek nagyságrendje egyszerűbben fogalmazva az egy millió művelet/darabra eső hibák száma. A cél 3, 4 vagy még annál is kevesebb hiba egy millióból.

Azért hívják szigmának, mert a matematikai statisztikában a „szigma" a mért adatok változékonyságára utal (l. szórás). A „szigma" itt a folyamat teljesítményére (hibamentes működésére) vonatkozik, tehát minél nagyobb a „szigma" értéke, annál inkább hibamentes a működés, ami maga az elérendő cél. Az a vállalat, amely képes hat szigma minőséggel gyártani, az a legyártott 10 000 000 db. terméke közül legfeljebb 34 db. nem megfelelő terméket állít elő, tehát a gyártása 99,99966%-ban hibamentes terméket eredményez.

A módszer alkalmazása úgy történik, hogy a módszer alkalmazásában már tapasztalt és jártas főleg műszaki, pénzügyi hátterű személyek rendszeresen ellenőrzik a vállalati folyamatokat, és egyfajta edzőként továbbképzik az egyes vállalati területek hat szigmás feladatokra is kijelölt vezetőit. A hatszigmás tudás jelölésére a dzsúdóból átvett fokozatokat használják, így vannak zöld öves, fekete öves és mester kategóriás hatszigmás tanácsadók, vezetők.
 
Érdeklődni:
Stólcz László
stolcz@oktav.hu
33/435-755

 
2509 Esztergom-kertváros, Wesselényi u. 35-39. Tel.: +36-33-435-755 Fax: +36-33-435-664 Bankszámlaszám: 10200483-36112889-00000000
Felnőttképzési engedély száma: E-000495/2014
Képzés, Tanfolyam :: Vizsgaközpont, Vizsgáztatás :: Szakgimnázium :: Nonprofit Kft.
 
Nonprofit felnőttképzés, humán fejlesztés és esélyegyenlőségi támogatás Államilag elsimert (OKJ-s) szakmai vizsgák szervezése. Iskolai rendszerű szakképzések nappali és esti tagozaton Esztergomban és Budapesten. Tanfolyami rendszerű felnőtt képzések, tanfolyamok, tréningek, továbbképzések.